.

Erving Goffman: Az én bemutatása a mindennapi életbenKiadványok

Erving Goffman:
Az Én bemutatása a mindennapi életben

"...Feltételezem, hogy amikor az egyén mások előtt mutatkozik, számos indítéka van arra, hogy megpróbálja ellenőrzése alá vonni a helyzetről nyert benyomásukat... [Az elemzés során] alkalmazott látószög a színházi előadásé, a belőle levont elvek dramaturgiaiak. Szemügyre veszem, hogy jelentíti meg magát és tevékenységét másoknak az egyén a szokásos munkahelyzetekben, miként irányítja és ellenőrzi a róla mások által alkotott benyomást, miféle dolgokat tehet és nem tehet meg, miközben előadja magát." (Erving Goffman)


Erving Goffman a chicagói központú szimbolikus interakcionista iskola meghatározó alakja. Az én bemutatása a mindennapi életben a szerző egyik legjelentősebb műve, amely a hétköznapi interakciók szereplőjeként megjelenő, illetve megjelenített én jelenségvilágának feltérképezésére vállalkozik. Goffman fenomenológiai ihletettségű szellemének köszönhetően elemzései sűrűn találkoznak saját hétköznapi tapasztalatainkkal. A dramaturgiai hasonlat kifejtése azonban jól érzékelhetővé tesz egy sor olyan ismerős jelenséget, amely korábban éppen magától értetődősége okán nagyon is nehezen megragadhatónak tűnt számunkra.

A fordítás alapjául szolgáló kiadás: Erving Goffman: The Presentation of Self in Everyday Life. Doubleday Anchor Books, Doubleday & Company Inc.
Garden City, New York, 1959.

Fordította: Berényi Gábor

Kiadó: Thalassa Alapítvány és Pólya Kiadó
Kiadás éve: 2000
Terjedelem: 224 oldal
Kötés: ragasztott

 

Erving Goffman: Az Én bemutatása a mindennapi életben

_________________________

ISBN 963 85809 3 3
_________________________

 

 

MAGUNKRÓL | HÍREK | ARCHÍVUM | BIBLIOGRÁFIÁK | KIADVÁNYOK | KAPCSOLATOK | LINK | E-MAIL
<lap elejére>
© 1997-2014, Kovács Anna és Erős Ferenc, valamint a folyóiratban megjelent cikkek szerzői és fordítói