.

Ferenczi - Jones - Groddeck levelekKiadványok

Ferenczi  Sándor levelezése
Ernest Jonesszal és Georg Groddeckkal

Szerkesztette: Erős Ferenc és Kovács Anna
Székács Judit közreműködésével

A könyv egy kötetben tartalmazza Ferenczi Sándor magyar pszichoanalitikus (1873-1933) levelezését Ernest Jonesszal és Georg Groddeckkal. Ferenczi leveleinek mindkét címzettje a korai pszichoanalitikus mozgalom fontos alakjai közé tartozott. Ernest Jones brit orvos (1879-1958) Ferenczi-vel együtt Freud egyik legkorábbi híve és szövetségese, a mozgalom egyik leg-befolyásosabb figurája volt. Georg Groddeck német orvos (1866-1934) nem tartozott a mozgalom belső magjához, ám a szakmai körökön túli nagy hírnévre tett szert könyveivel, népszerűsítő előadásaival, amelyekben a testi betegségek lelki eredetéről szóló tanítását hirdette. A modern pszicho-szomatikus medicina egyik megalapítója volt. Híressé vált baden-badeni szanatóriuma, amelyben a húszas években Ferenczi mellett többek között Füst Milán és Dénes Zsófia is megfordult. Mindkét levelezés forrásértékű; nem csupán kiegészítik és árnyalják a Freud-Ferenczi levelezésből és más levelekből kibontakozó portrét, hanem számos új aspektusból világítják meg a pszichoanalitikus mozgalom csoportviszonyait, belső polémiáinak alakulását, nem utolsósorban pedig Ferenczi gondolatainak fejlődését, személyes kapcsolatait, magánéletének kritikus pontjait és konfliktusait.

A kötet megjelenési adatai:
Ferenczi Sándor / Ernest Jones levelek a Thalassa 2008/2. számában megjelent német nyelvű kiadás alapján. Az átírás Friedrich Melinda munkája. Fordította Bottka Petrik. A német eredetivel egybevetette Schulcz Katalin.
Szakmailag lektorálta Székács Judit. A jegyzeteket Friedrich Melinda összeállítása és Ken Robinson kiegészítései alapján a magyar kiadáshoz adaptálta Erős Ferenc és Kovács Anna. Szerkesztette Erős Ferenc, Kovács Anna és Székács Judit.
Ferenczi Sándor / Georg Groddeck levelek a "Briefwechsel Sándor Ferenczi - Georg Groddeck" című kötet (Hg. von Michael Giefer / Stroemfeld Verlag, Frankfurt am Main und Basel, 2006) alapján. Fordította Dobos Elvira. A német eredetivel egybevetette Schulcz Katalin. A jegyzeteket a magyar kiadáshoz adaptálta Erős Ferenc és Kovács Anna. Szerkesztette Erős Ferenc és Kovács Anna.

Kiadó: Thalassa Alapítvány - Imágó Egyesület, Budapest
Megjelenés dátuma: 2010. október 11.
Terjedelem: 304 oldal
Kötés: ragasztott

A kötet megjelenését támogatták


Nemzeti Kulturális Alap

A "Budapest Bank Budapestért" Alapítvány

Imago International (London)
 

_________________________

ISBN 978-963-86276-6-7
_________________________


Copyright © 2010 by ERŐS FERENC, Előszó.
Copyright © 2008 by JUDITH DUPONT and the BRITISH PSYCHOANALYTICAL SOCIETY, Ferenczi és Jones levelek.
Copyright © 2008 by FRIEDRICH MELINDA, Ferenczi és Jones levelek, átírás és jegyzetek.
Copyright © 2008 by BOTTKA PETRIK, Ferenczi és Jones levelek, fordítás.
Copyright © 2010 by ERŐS FERENC és KOVÁCS ANNA, Ferenczi és Jones levelek, illetve Ferenczi és Groddeck levelek, jegyzet adaptáció.
Copyright © 2006 by Stroemfeld Verlag, Frankfurt am Main/Basel.
Copyright © 2010 by DOBOS ELVIRA, Ferenczi és Groddeck levelek, fordítás.

 

 

 

 

 

MAGUNKRÓL | HÍREK | ARCHÍVUM | BIBLIOGRÁFIÁK | KIADVÁNYOK | KAPCSOLATOK | LINK | E-MAIL
<lap elejére>
© 1997-2014, Kovács Anna és Erős Ferenc, valamint a folyóiratban megjelent cikkek szerzői és fordítói