A Magyar Tudományos Akadémia nyitólap
   
Űrkutatás

 

 Az Űrkutató Csoport kísérletei a Nemzetközi Űrállomáson és a Déli-sarkon

Honlap: space.cogpsyphy.hu  

2011. május 24.-én a Szojuz TMA-20 űrhajó fedélzetén szerencsésen landolt Paolo Nespoli, sorban a harmadik űrhajós, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén elvégezte a Neurospat kísérletet. Az úttörők a 2009 decemberében visszatért belga Frank De Winne és a kanadai Bob Thirsk voltak. Az MTA Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató Csoportja által összeállított vizsgálatsorozatban az űrutazás körülményeinek hatásait vizsgálják az agyműködésre. Ez az első olyan kísérlet, melyben az Európai Fiziológiai Modul (EPM) nevű műszer-együttessel vizsgálják az agyi elektromos tevékenységet.

A déli-sarki Concordia állomáson széles nemzetközi együttműködés kereteiben folyik a Cognipole kísérlet. A sarki tél idejére teljességgel elszigetelt legénység önkéntesen vesz részt az ESA által szervezett vizsgálatsorozatban. Az elszigeteltség hatásai a hosszú távú űrutazásokkal való hasonlóság miatt érdeklik az európai űrkutató szervezetet. Űrkutató csoportunk a figyelmi feladatok alatt megfigyelhető agyi elektromos változások vizsgálatával járul hozzá a programhoz.

Az Orosz Tudományos Akadémia moszkvai Orvosbiógiai Intézetében 2010 júniusa óta folyik az eddigi leghosszabb - 520 napos - űr-analóg szimulációs kísérlet. Intézetünk Szociálpszichológia Osztálya és az Űrkutató csoport orosz kollégáikkal együttműködve végzik a legénység és az irányítás közötti kommunikáció nyelvi elemzését. Az eredmények a hosszú távú űrutazások során fellépő csoportkonfliktusok, pszichés krízishelyzetek előrejelzését segíthetik.

További részleteket az MTA Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató Csoportjának honlapján olvashat: space.cogpsyphy.hu

Copyright Izabella webmail VH webmail